• Door: Ermin Tabakovic
  • Datum: 23-04-2024
  • Categorie: Koppeling
  • Leestijd: minuten

Wat is een API? En wat doet een API koppeling?

Wat is een API? Is een vraag die we vaak te horen krijgen. En de laatste tijd steeds vaker, vooral omdat het aantal mogelijkheden ermee groeit. Daarom vonden we dat het tijd werd om eens van ons te laten horen over dit onderwerp. In dit blog staan we stil bij de betekenis, de functionaliteiten en mogelijkheden van een API en een API koppeling. Tenslotte benoemen we een aantal handige softwaretoepassingen die middels een API gekoppeld kunnen worden.

Wat is een API 

Een API, wat een afkorting is voor Application Programming Interface, is in essentie een koppeling die ervoor zorgt dat twee verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. In feite fungeert API als een tussenlaag tussen twee applicaties zodat deze gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Een API kan verschillende functies bieden, zoals het bijwerken of het ophalen van gegevens op een server, het uitvoeren van specifieke acties zoals bijvoorbeeld het uitvoeren of verwerken van transacties. Uiteindelijk hangt dat af van de software die je wil gebruiken (hierover meer later in de blog). Enkele functies zijn:

  • Gegevens ophalen
  • Gegevens bijwerken
  • Acties uitvoeren
  • Authenticatie en autorisatie
  • Integratie van externe services
  • Analyse en rapportage

Wat is een API in simpele taal

Hiervoor gebruiken we de volgende metafoor. Stel je gaat naar de lokale bibliotheek om een boek te lenen en je weet al welk boek je wilt lenen, maar hebt geen tijd om zelf op zoek te gaan. Dus je loopt naar de balie om de baliemedewerkster te vragen je te helpen in je zoektocht. Je benoemt het boek dat je wil hebben en de medewerkster zoekt het op in het systeem en geeft je direct het boek mee.

In dit voorbeeld fungeert de baliemedewerkster als een API. Jij bent gebruiker van de API, en het boek dat je wilt lenen is de informatie die je wilt verkrijgen. De baliemedewerkster fungeert hier als een tussenpersoon die je direct toegang geeft tot de informatie die jij nodig hebt, zonder dat jij hoeft te weten waar het boek precies ligt of hoe het systeem van de bieb werkt.

Wat is een API koppeling

Een API koppeling, ook wel een API integratie, is de link tussen twee systemen die ervoor zorgt dat ze met elkaar kunnen communiceren. Een API koppeling maakt het mogelijk dat verschillende systemen naadloos met elkaar kunnen werken zonder dat er een handmatige tussenkomst nodig is. Koppelingen zijn nodig als je een 'geïntegreerd ecosysteem’ wil creëren van verschillende softwaretoepassingen om zo de functionaliteit en bruikbaarheid van die systemen te vergroten. Een voorbeeld hiervan is een e-commercewebsite die middels een API zijn betalingsverwerking integreert met een externe betaaldienst. Door deze handeling kan de eindgebruiker, de betalende consument, een betaling doen zonder dat deze de website hoeft te verlaten. Dit heeft weer een positief effect op het gebruiksgemak van de website, wat op zijn beurt weer een positief effect kan hebben op de conversie.

API koppelingen zijn nodig als je een 'geïntegreerd ecosysteem’ wil creëren van verschillende softwaretoepassingen om zo de functionaliteit en bruikbaarheid van die systemen te vergroten.

Wat is een API koppeling in simpele taal

In het voorbeeld van de bibliotheek kun je de API koppeling vergelijken met de manier waarop de baliemedewerkster informatie ophaalt uit het bibliotheeksysteem om jou gevraagde boek te geven. Stel je voor dat de bibliotheek verschillende afdelingen heeft, zoals een afdeling voor boeken, één voor tijdschriften enzovoorts. De baliemedewerkster zoekt in het systeem van de boekenafdeling om te zien of het boek waar jij om gevraagd hebt beschikbaar is. En dat proces, het opvragen van informatie uit het systeem van de boekenafdeling en het overhandigen van het boek aan jou, is vergelijkbaar met een API koppeling.

Welke software kun je met een API koppelen

Verschillende soorten software. Je kunt hierbij denken aan webapplicaties, mobiele apps, databasesystemen, IoT (internet of things) apparaten en cloudservices. Hieronder een greep van koppelingen met noemenswaardige software die wij kunnen verwezenlijken.

HubSpot

In de volksmond is HubSpot hét platform voor inbound marketing, CRM, sales en klantenservice. Dit maakt HubSpot een one-stop-shop voor je marketing en sales inspanningen, van eerste contact tot aan afhandeling. De API zorgt ervoor dat je binnen één systeem een 360-graden inzicht hebt in jouw klanten.

Pipedrive

Pipedrive is een Customer Relationship Management (CRM)-platform dat ontworpen is om verkoopprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. Pipedrive biedt organisaties de handvatten om leads, deals en contacten op efficiënte wijze te beheren, en zo je verkoopactiviteiten naar nieuwe hoogten te tillen.

AFAS

AFAS is een toonaangevende leverancier van software die bedrijven in staat stelt om verschillende bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. AFAS biedt een breed scala aan oplossingen. Zo heb je je payroll, HRM, projectadministratie document en inkoop allemaal onder één dak. Dus, wat is een API in dit geval? Of wat doet een API? De API zorgt ervoor dat al deze processen naadloos met elkaar kunnen communiceren. Zonder API zou je al deze taken los van elkaar moeten beheren in verschillende software. En dat zou je veel tijd en moeite kosten.

Ovatic

Ovatic is een platform dat ontworpen is om de cultuur- en evenementenbranche te ontlasten van een heleboel koppelingen die niet met elkaar communiceren. Ovatic dé oplossing voor ticketing, planning, artikelverkoop en marketing.

Mailchimp

Mailchimp is de voorkeurskeuze voor e-mailcommunicatie. Het is een allesomvattende tool waarmee je niet alleen e-mails kunt verzenden, want het is uitgegroeid tot een marketingautomatiseringsplatform. Mailchimp stelt je namelijk in staat om e-mailcampagnes geheel te automatiseren, maar ook uitgebreide functionaliteiten op het gebied van segmentatie en analyse.

HROffice

HROffice is de one-stop-software-solution voor de HR- en recruitmentbranche. HROffice omvat functies zoals personeeladministratie, werving, selectie, verlof- en aanwezigheidsadministratie, talentmanagement, prestatiebeheer, rapportage en analyse. Al deze functionaliteiten zorgen ervoor dat je processen effectief beheert terwijl je tijd kunt besparen.

Ben je intussen wat wijzer geworden?

Dan is onze missie geslaagd. Of zit je toch nog met vragen over API's of een API koppeling? Of ben je toevallig al aan het nadenken over de mogelijkheden die een API koppeling voor jouw bedrijf kan bieden?

Hoe dan ook, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je verder.

Neem gerust contact met ons op

Kennismaken

Samenwerking
bespreken?

Neem contact op met Gerson: